На Еразъм+ в Испания

Updated: Apr 29Здрасти, казвам се Стоян и съм студент в Шотландия. Имах възможността да замина да уча и в Испания през третата ми година и сега ще ви разкажа накратко как мина всичко и какви бяха моите впечатления.


Един ден, както си слушах музика в стаята, получих имейл от университета ми, в който пишеше относно програмата Еразъм+ и как може да кандидатстваме за нея. В началото кандидатствах едва ли не на шега, като си мислех, че този процес е прекалено сложен и няма да се получат нещата. Обаче, за мой късмет, взеха, че ме одобриха. Бях приет за 1 семестър в университет CEU San Pablo в Мадрид.


Интересното беше, че там годината започва по-рано от обичайното (1 септември). Това означава, че аз трябваше да отида поне седмица по-рано, за да мога да се нанеса спокойно в квартирата си, да разгледам малко града и най-важното - да знам как да стигна до самия университет. За щастие не бях напълно сам, имаше и други хора от моя курс, които бяха приети в това учебно заведение.Понеже се водехме Еразъм студенти, нямахме фиксирана програма. Затова още на първия ден ни дадоха един огромен лист с модули, от които ние трябваше да си изберем 5. Имахме две седмици да направим своя избор, като през този период имахме право да влезем в който и да е час, за да може да видим дали този предмет ни харесва.


Тъй като аз идвах от Шотландия, а не от България, цялата атмосфера на Испания ми се стори доста позната, даже бих казал, че леко се почувствах сякаш съм си вкъщи. Но колкото е сходна, толкова беше и различна. Хората там са доста по-приятелски настроени и много по-разговорливи. Любимото ми беше, в началото, като вляза в някои магазин и кажа Hola (една от малкото думи, които знаех) продавачите започваха да говорят толкова много и аз само стоях и ги гледах с празен поглед.


Друга хубава черта на Испания беше уникалният нощен живот. Да, в България също си имаме готини клубове, но наистина, ако се сравнят двете неща, нямат нищо общо. Цялата тази култура, която имаме в България с масички, резервации, бутилки, също я има и там, но не до такава крайност. Със сигурност трябва да посетите няколко места, ако някой ден се озовете в Мадрид. Силно препоръчвам Teatro Kapital, Discoteca La Nuit и Icon Club.


Ако искате да ме питате още нещо, може да ме намерите в Инстаграм на @stoyan.sk

30 views0 comments